Farsdag

På farsdagen er det vanlig å gi faren sin litt ekstra oppmerksomhet ved å gratulere ham med dagen, gi ham en gave, frokost på senga eller noe annet som viser at han blir satt pris på.

Historikk og bakgrunn for farsdagen

Opprinnelig kommer ideen til farsdag fra USA. Det var først etter annen verdenskrig at dagen ble populær i Norge og resten av Norden.

Ideen kom fra Sonora Louise Smart Dodd fra Washington som ønsket å hedre sin far, William Smart, en veteran etter den amerikanske borgerkrigen. Hun begynte å feire dagen i 1909. Hun hadde hørt på presten som talte på morsdagen og fikk ideen om å feire sin far på tilsvarende måte. Faren og kona fikk seks barn, men kona døde og faren måtte oppdra de seks barna alene på gården i Washington.

Sonora ønsket å hedre alle fedre og la den første farsdagen til den 19. juni ettersom faren hennes var født i juni. Etter hvert sluttet mange seg til feiringen selv om det tok lenger tid før dagen ble offisielt feiret. Først i 1966 besluttet USA å gjøre den tredje søndagen i juli til offisiell farsdag. Etter 1910 ble farsdagen feiret som parallell til morsdag. Fra 1934 ble fedre feiret over hele USA den tredje søndagen i juni.

Farsdag i Norge

I Norge er farsdag satt til den andre søndagen i november. Mest stas er kanskje frokost på senga, hjemmelagede gaver, blomster og kaker. Ofte gir barna kort og gaver som de har laget i barnehagen eller på skolen.

Mange fedre får etter sigende også mange sokker, slips og hansker på farsdagen, selv om kanskje like mange ønsker seg praktiske ting til bilen eller hytta. En god idé kan være å invitere far på en bedre middag. Tegneserier pleier også å falle i god jord. Kvalitetstid og rydding i garasjen eller boden kan være gode gavetips. Far liker å bli overasket med vitser og humor på farsdagen.

Poenget med farsdagen er å gjøre stas på faren sin, selv om det er liten tvil om at handelsstanden også har en god dag.