Dagen da Norge slo Brasil

Tenk at det har gått 23 år siden dagen som ofte omtales som «Mirakelet i Marseille», en varm junidag i 1998. Øyeblikket da nåværende HamKam trener, Kjetil Rekdal, selvsikkert scoret på straffe mot selveste Brasil og dermed sikret en 2-1 seier, er en merkedag i norsk fotballhistorie.

Seieren førte oss helt til åttendedelsfinalen, hvor dessverre Italia ble for sterke. Selv om vi tapte bare 0-1 mot de blåkledde italienerne, også kalt Azzurri. Hvis vi hadde vunnet den kampen, hadde vi vært i kvartfinalen og da kunne allt ha skjedd. Kanskje vi til og med kunne vunnet hele VM?

Det er det riktignok ikke alle som er enige i. Det begynner å bli mange år siden vi i det hele tatt klarte å kvalifisere oss til et fotball-VM. Heller ikke EM er vi gode nok til å nå. Men optimismen har fått en ny oppsving etter at Ståle Solbakken tok over det norske landslaget, og vi har mange gode unge spillere som for eksempel Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland, for ikke å glemme Kristoffer Ajer, Mads Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi med flere andre.

Snudde 0-1 til 2-1

I den siste gruppespillkampen under VM i Frankrike i 1998 klarte vi altså bragden å snu 0-1 til 2-1, og det over selveste Brasil. Laget som gikk helt til topps og vant VM fire år tidligere. Før denne kampen hadde Norge spilt to uavgjorte kamper, en mot Marokko og en mot Skottland.

Brasil tok oppskriftsmessig ledelsen i kampen ved Bebeto i det 78. minutt, og da den scoringen kom var det mange som trodde det hele var over. De aller fleste faktisk. Det hjalp heller ikke at Marokko på det tidspunktet ledet 2-0 mot Skottland, så Norge måtte vinne for å komme seg videre i turneringen. Alt var mot oss, men det skulle altså vise seg å bli en folkefest vi i ettertid ikke har sett maken til i Oslos gater.

Først utlignet Tore André Flo etter en nydelig enkeltmannsprestasjon. Det var da håpet ble tent, med åtte minutter igjen. Faktisk var Norge veldig gode akkurat i den kampen. Kanskje var de ekstra tent ettersom det var Brasil som sto på den andre banehalvdelen før kampstart. Vi vant også sjansestatistikken med 6-4.

Da vi så fikk en korrekt idømt straffe mot tampen av kampen, var stillheten til å ta og føle på rundt om i de norske hjem. Selv de mange tusen nordmennene som hadde tatt turen til Marseille holdt pusten. Noen holdt seg også for øynene.

Kaptein Kjetil Rekdal tok ansvar, og var sikker som banken fra 11-metersmerket da han banket inn 2-1 til Norge etter 88 spilte minutter. Spenningen varte de resterende minuttene av kampen, og da dommeren blåste den av, tok det helt av på Karl Johans gate i Oslo, som raskt ble fylt til randen av festglade nordmenn.

Festen tok imidlertid en brå slutt bare noen dager etter, da vi tapte 0-1 mot Italia i åttendedelsfinalen.