Black Friday har lange tradisjoner

Selv om den store handelsdagen Black Friday ble arrangert for første gang her hjemme i Norge i 2010, har den amerikanske tradisjonen dype røtter som faktisk strekker seg tilbake til 1950-tallet.

Det var Norwegian Outlet i Vestby, noen få mil fra Oslo, som introduserte Black Friday for kjøpelystne nordmenn for 11 år siden, og siden den gang har det bare vokst og vokst. I dag er det nesten flere butikker som snakker om Black Week med gode tilbud hele uken.

Flere teorier om opphavet til Black Friday

Opp gjennom årene har det versert flere forskjellige teorier om hvordan Black Friday startet, men den som offisielt går for å være den sanne historien stammer fra USA på 50-tallet, hvor politiet i Philadelphia brukte begrepet Black Friday for å beskrive den enorme folkemengden i byens gater dagen før den årlige fotballkampen mellom hæren og marinen den første lørdagen etter Thanksgiving. Det populære arrangementet tiltrakk seg tusenvis av tilreisende med alt det kaoset det førte med seg.

Men Black Friday ble brukt som begrep allerede på 1800-tallet, nærmere bestemt fredag 24. september 1869, som er kjent for dagen da det amerikanske gullmarkedet kollapset. Det viste seg nemlig at to finansmenn fra Wall Street sammen hadde kjøpt opp så mye gull de bare kunne med planer om å selge det med fortjeneste. De regnet nemlig med at prisen ville stige ettersom det ikke var så mye gull igjen å få kjøpt. Planene ble imidlertid avslørt, og det førte til at aksjemarkedet raste nedover. Denne fredagen ble sett på som en mørk dag i finansmiljøet, og derfor referert til som Black Friday.

Fra rødt til svart

På 1960-tallet hadde Black Friday virkelig fått fotfeste i Philadelphia, og byens handelsmenn nøt godt av de store folkemengdene. Men det var først på 1980-tallet at tradisjonen spredde seg videre rundt i USA. For å gi begrepet Black Friday mer positive assosiasjoner dukket myten om at den store handelsdagen hadde fått navnet sitt fordi det var den dagen butikkene snudde røde tall til svarte tall, altså fra underskudd til overskudd.

Blir bare større og større

Black Friday er nå en av de største kjøpefestdagene rundt om i hele verden. Bare her hjemme i Norge handler vi for flere milliarder kroner denne dagen. Tilbudene kan ofte være på populære varer til 70 %, og da klarer ikke folk å dy seg. Som nevnt har Black Friday utviklet seg til å omfatte hele uken, som vi nå kjenner som Black Week. På toppen av det hele avsluttes shopping-uken med Cyber Monday, som opprinnelig var nettbutikkenes store salgsdag. Nå finner du imidlertid både Black Week og Black Friday tilbud i samtlige  nettbutikker, så Cyber Monday er bare et påskudd til å tjene enda mer penger.

Black Friday er bare en av dagene vi har adoptert fra USA, en annen stor begivenhet er Halloween.

Men er tilbudene egentlig så gode?

Mange lar seg også lure av falske tilbud på Black Friday. Det hjelper som kjent lite at en vare selges til halv pris bare på denne fredagen, når den samme varen kostet mindre enn halvparten av prisen for bare noen få uker siden. Dessverre er det vanlig praksis for mange butikker, også de store kjente kjedene, å sette opp prisene før de kutter dem ved store handelsdager som for eksempel Black Friday. Dette har vært vanlig praksis i tiden før jul i mange år.

Derfor kan det være lurt å følge godt med på priser i tiden før Black Friday, slik at du kan være sikker på at tilbudet du blir tilbudt faktisk er et godt tilbud.